header image

Основни характеристки на Терапията Герсон

ЗА МАКС ГЕРСОН

Д-р Макс Герсон (18 октомври 1881 г. - 8 март 1959 г.) е роден в Уонгорвиц (тогава в Германия, сега в Полша). Той е американски лекар, който развива терапията Герсон - алтернативна хранителна терапия, която лекува лекува рак и други хронични, дегенеративни заболявания. Герсон описал своя подход в книгата си "Ракова терапия : резултати от 50 случая".

През 1909 г. д-р Герсон завършва университета Алберт Людвигс във Фрайбург. Започва да практикува медицина на 28-годишна възраст в Бреслав (Вроцлав, сегашна Полша), по-късно специализира вътрешна медицина и нервни заболявания в Билефелд. До 1927 г. специализира в лечението на туберкулоза и разработва диетата Герсон-Сауербрух-Хермансдорфе, твърдейки, че това е голяма стъпка в лечението на туберкулозата.

Като млад лекар, той често страда от изтощителна мигрена и главоболие, които го принуждават да прекарва дни, лежащ в тъмна стая. Тъй като никой от медицинските експерти с които той се е консултирал не е бил в състояние да му помогне, той започва да експериментира с различни диети, за да види дали проблемът му може да има хранителна причина. След няколко неуспехи, той установил, че вегетарианска диета без сол и с ниско съдържание на мазнини го освобождава от неговата мигрена и гадене. Той започнал да предписва "мигренната диета" на пациентите си, страдащи от подобни проблеми и всички от тях докладвали големи подобрения. Един от тях казал на д-р Герсон, че не само се излекувал от мигренното си състояние, и престанал да се проявява и неговият Лупус Вулгарис. Туберкулоза на кожата също започнал да се лекува с тази диета. "Невъзможно" - д-р Герсон си отговорил, "Лупус е неизлечима". И все пак било ясно, че лезиите на пациента са излекувани. Младият лекар бил озадачен: "Как може една диета, специално проектирано като лек за мигрена, също така да засяга напълно различна болест?" Това противоречало на всичко, което той е научил от неговите изтъкнати учители. В крайна сметка той бил принуден да признае, че това, което диетата му лекувала не е специфично състояние, а целия организъм, който след това бил в състояние да се отървете от всичките си злини и болести. Това прозрение е основата, на която д-р Герсон евентуално построил базираната си на хранене терапия.

След успешно лечение на голям брой случаи на белодробна туберкулоза с неговата "мигренна диета", д-р Герсон неохотно се съгласил за лечение на пациент с рак. Това била настоятелна жена, на която той приложил диетични средства и постигнал излекуване. Ранните успехи били последвани от някои неуспехи, които накарали д-р Герсон да изследва проблема рак с научна строгост и усърдно клинично наблюдение. Преди Втората световна война той и семейството му се преместват в САЩ, където той преминава необходимите изпити, които му позволяват да практикува медицина в щата Ню Йорк.

През следващите двадесет години, след като е разработил и подобрил терапията си, той е в състояние да лекува голям брой пациенти с ракови заболявания, включително много случаи на терминално болни, изпратени у дома си за да умрат от техните лекари. Неговият успех и необичайния характер на лечението му предизвикват голяма враждебност от американското медицинско общество, което затруднява и разочарова усилията му да публикува резултатите си и да направи своя метод публичен. В крайна сметка той се почувствал длъжен да напише книга: "Ракова терапия - Резултати от петдесет случая", за да осигури траен запис на работата на живота му… Тази книга, публикувана за първи път през 1958 г. и продължаваща да се отпечатва и до днес, се е превърнала в класика, представяйки революционен алтернативен подход за лечение на рак и други хронични, дегенеративни заболявания.

Д-р Герсон умира през 1959 година. Нобеловият лауреат д-р Алберт Швайцер, който на 75-годишна възраст е бил излекуван от д-р Герсон от напреднал диабет, е написал това за стария си приятел:

"Виждам в д-р Герсон един от най-изтъкнатите медицински гении в историята на медицината. Много от неговите основни идеи са били приети, без неговото име да се е свързвало с тях. Той оставя в наследство, което заслужава внимание и което ще му осигури подобаващо място. Онези, които той е излекувал, сега ще свидетелстват за истинността на неговите идеи."


ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН

Тази терапия, базирана на хранене, е най-известна заради успеха и при лечението на рак, но също така е и много ефективна за лечение на широк спектър от хронични дегенеративни състояния, които дори най-напредналите алопатични методи могат само да облекчат, но не и да излекуват. Трябва да се разбере, че протоколът Герсон не е чудодеен лек и подобно на други медицински лечения може да не гарантира успех, но въпреки това има необикновен запис от над седемдесет години опит в лечението на разпространени хронични болести.

Например :

 • Сърдечни и болести на кръвообращението
 • Хипертония
 • Диабет
 • Хроничен хепатит и цироза на черния дроб
 • Улцерозният колит
 • Синдром на раздразнените черва
 • Бъбречна недостатъчност
 • Автоимунните заболявания
 • Болест на Крон
 • Множествена склероза
 • Подагра
 • Ревматични заболявания
 • Астма
 • Различни алергии
 • Затлъстяване и др.

Естествено, възниква въпросът как може една-единствена хранителна терапия да лекува такова голямо разнообразие от различни състояния, които са обект на строга специализация в конвенционалната медицина? Отговорът идва от революционното прозрение на д-р Макс Герсон, който с повече от тридесет години на успешна клинична работа е в състояние да докаже, че всички хронични дегенеративни болести имат две основни причини: хранителен недостиг и токсичност.

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

Затова лечението трябва да се състои от хипер хранене и детоксикация на организма. След като имунната система и всички други функции са възстановени, тялото става в състояние да се отърве от всички патологични състояния. По отношение на рака, епохално откритие на д-р Герсон е, че злокачественото заболяване не е нещо друго, освен процес, който целия болен организъм е причинил. Ето защо, концентрирайки се върху премахването или унищожаване на тумора сам по себе си, какъвто метод е приет от конвенционалната онкология, не се занимава с основната причина, затова няма как да се предотврати повторната поява на болестта.

При лечението Герсон, хипер храненето се доставя под формата на богата и разнообразна вегетарианска диета, осигуряваща три големи хранения на ден плюс големи количества прясно приготвени суров зеленчукови и плодови сокове. Целият прием трябва да се състои само от сертифицирани биологични продукти. Детоксикация се извършва чрез клизми с и клизми с рициново масло. Протоколът се допълва и с гама от естествени средства и хранителни добавки, специално избрани за подкрепа на самолечителния процес на организма.

В първоначалния протокол на д-р Герсон е бил включен и суровия телешки черен дроб, който се е приемал през устата в морковен сок, но тази практика е преустановена през 1980 г. след като десет пациента са били хоспитализирани (пет от тях в кома) от януари 1979 г. до март 1981 г. в болници в Сан Диего, Калифорния, след възникване на огнище от рядка инфекция с Campylobacter и сепсис, който се наблюдавал само в тези пациенти, които са използвали терапия тип Герсон, с прием на суров черния дроб (няма други случаи на пациенти със сепсис, в които е открит този микроб, който обикновено е патоген при добитъка). Девет от десет хоспитализирани пациенти са били лекувани в Тихуана, Мексико, а десетият е следвал терапията Герсон в дома си. Един от тези пациенти , който е имал метастазирала меланома, починал в рамките на една седмица след септичния си епизод. Сега суровия телешки черен дроб е заменен с инжекции със суров екстракт от телешки черен дроб. Допълнително са добавени и таблетки с екстракт от черен дроб.

Точно както сериозните хронични заболявания са склонни да се развиват в рамките на период от време, така и терапията Герсон също отнема време за да достигне до желаните резултати. Пациентите с рак трябва да следват протокола в продължение на поне две години; тези, които страдат от незлокачествени заболявания са в състояние да използват по-кратка, по-малко строга форма на лечение.

След смъртта на Д-р Герсон, дъщеря му Шарлот Герсон продължава да се занимава с терапията на баща си и основава "Герсон Институт " през 1977 г.

[top]

Предстоящи Обучения

График:

10 Декември 2022 г.

От 8 до 14-16 ч. само след предварително записване

За записване:

Тел. +359 888 344 432

Цени:

Обучение "Основи на Герсон Терапията" 300 лв. (Хранителен план. План Хранителни добавки. Клизмен план. Базови аспекти на терапията. Събеседване. Продължителност: 6-8 часа в един ден.)

Обучение "Основи на Герсон Терапията" за втори човек в семейството 120 лв. (Вторият придружаващ човек в семейството, било то боледуващия или някой помощник за в бъдещата домакинска работа, заплаща намалената цена от 120 лв. Така двамата присъстващи заплащат общо такса от 420 лв.)

Обучение за Домашен Помощник Герсон. 1200 лв. за целия курс. Провежда се 2 или 3 пъти в годината, при сформиране на група от поне трима човека.

Обичайно, обученията се провеждат на адрес: гр. София, ул. Бачо Киро 29. Офисът на AGBU

map Виж по-голяма карта в Google Maps

Виж по-голяма карта в BG Maps  

Пълен ФОЛ Тест (за хора и ветеринарен) при Христо Петров /Натуропатичен лекар и сертифициран рефлексотерапевт към МО, специалист по Електроакупунктура по Метода на ФОЛ/ 80 лв. (ФОЛ тест на всички системи).
За записване: Тел. +359 888 344 432

Обучения "Архив"